Наука

Мъглявината Конска глава, заснета от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината Конска глава, заснета от Хъбъл (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Докато се носи из Космоса, този великолепен междузвезден облак от прах е изваян от звездни ветрове и лъчение, приемайки своята разпознаваема форма. Подходящо наречена мъглявината Конска глава, тя е част от обширната и сложно устроена мъглявина Орион (M42). Това е красив, но труден за наблюдение с малък телескоп обект. Представеното великолепно детайлно изображение е заснето в инфрачервена светлина от космическия телескоп Хъбъл. Тъмният молекулярен облак, отдалечен приблизително на 1500 светлинни години от нас, е каталогизиран като Barnard 33 и се вижда в горната част на кадъра, главно защото се осветява отзад от близката масивна звезда Сигма от Орион. Мъглявината Конска глава бавно ще промени видимата си форма през следващите няколко милиона години и в крайна сметка ще бъде унищожена от високоенергетичната звездна светлина.

Мъглявината Конска глава, заснета от Хъбъл (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Horsehead Nebula in Infrared from Hubble
Image Credit: NASAESAHubble; Processing: Alexandra Nachman

https://apod.nasa.gov/apod/ap220921.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.