Наука

Областта на звездообразуване NGC 3582 без звезди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Областта на звездообразуване NGC 3582 без звезди

Какво се случва в мъглявината Статуята на свободата? Ярки звезди и интересни молекули се формират и освобождават. Сложната мъглявина се намира в областта на звездообразуване, наречена RCW 57, и освен емблематичния паметник, за някои тя изглежда като летящ супергерой или плачещ ангел. Чрез цифрово премахване на звездите, в това обработено, цветно изображение са показани плътни възли от тъмен междузвезден прах, полета от светещ водороден газ, йонизиран от тези звезди, и големи кръгове от газ, изхвърлен от умиращи звезди. Подробно изследване на NGC 3576, известна също като NGC 3582 и NGC 3584, разкрива най-малко 33 масивни звезди в крайните етапи на тяхното формиране и ясното присъствие на сложните въглеродни молекули, известни като полициклични ароматни въглеводороди. Смята се, че те се създават в охлаждащия се газ на регионите на звездообразуване и тяхното развитие в образуващата се мъглявина на Слънцето преди пет милиарда години може да е била важна стъпка в развитието на живота на Земята.

Областта на звездообразуване NGC 3582 без звезди

Областта на звездообразуване NGC 3582 без звезди

Star Forming Region NGC 3582 without Stars
Image Credit & Copyright: Chris Willocks

https://apod.nasa.gov/apod/ap220920.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.