Наука

Звездни следи и светкавици над Пиренеите (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звездни следи и светкавици над Пиренеите

Красотата в това изображение e на слоеве. В долния му слой е живописното село Манлеу, близо до Барселона, Испания. Шестминутната експозиция превръща автомобилните светлини в ивици. Следващият слой е планина Serra de Bellmunt, която е част от известните европейски Пиренеи. Следва огромна гръмотевична буря, идваща от облак с класическа форма на наковалня. Дългата експозиция позволява улавянето на много сложни мълнии. И накрая, най-отгоре и най-далеч в далечината са звездите. Тук дългата експозиция превръща звездите в следи. Този ефектът се причинява от въртенето на Земята, а кривината на следите показва тяхното разстояние от северния небесен полюс на Земята. Заснета след залеза на Слънцето, в началото на юни, гръмотевичната буря скоро след това се отдалечава. Звездите обаче със сигурност продължават да кръжат около полюса, докато Земята се върти, още милиарди години в бъдещето.

Звездни следи и светкавици над Пиренеите

Star Trails and Lightning over the Pyrenees
Image Credit & Copyright: Marc Sellés Llimós

https://apod.nasa.gov/apod/ap220919.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.