Наука

Равноденствие: Аналема над скалите на Каланиш (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Равноденствие: Аналема над скалите на Каланиш

Ако излизате навън по едно и също време всеки ден и правите снимка на Слънцето, как би се  променяла позицията му? Визуален отговор на този въпрос е аналемата, съставно изображение, заснето от едно и също място по едно и също време на деня, в продължение на една година. Показаната аналема е съставена от изображения, заснемани на всеки няколко дни по пладне, близо до село Каланиш във Външна Хебредония в Шотландия, Обединеното кралство. На преден план са Калановите скали, каменен кръг, построен около 2700 г. пр.н.е. по време на бронзовата епоха на човечеството. Не е известно дали поставянето на Калановите камъни има или е имало астрономическо значение. Причините за формата, наподобяваща цифрата 8 на тази и на всяка друга аналема са наклонът на земната ос и елиптичността на орбитата на Земята около Слънцето. По време на слънцестояние Слънцето се появява в горната или долната част на аналемата. Равноденствията обаче съответстват на средните точки на аналемата, не на пресечната точка. Следващия петък в 1:04 UТ (четвъртък в Америка) ще настъпи есенното равноденствие, когато денят и нощта са с равна продължителност по цялата планета Земя. Много култури празнуват смяната на сезона на равноденствие.

Равноденствие: Аналема над скалите на Каланиш

Равноденствие: Аналема над скалите на Каланиш

Analemma over the Callanish Stones
Image Credit & Copyright: Giuseppe Petricca

https://apod.nasa.gov/apod/ap220918.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.