Наука

Perseverance в делтата на кратера Jezero  (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Perseverance в делтата на кратера Jezero  (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Инструментът Mastcam-Z на марсохода Perseverance е заснел много кадри, за да създаде тази мозайка от 4 август 2022 г. Роботът с размерите на кола продължава изследванията си на ветрилообразната делта на река, която преди милиарди години се е вливала в кратера Jezero на Марс. Седиментните скали, запазени в делтата на Jezero , се считат за едно от най-подходящите места на Марс за търсене на потенциални признаци на древен микробен живот, а местата, от които наскоро са взети проби от марсохода, наречени Wildcat Ridge и Skinner Ridge, са в долния ляв и горния десен ъгъл на кадъра. Пробите от тези зони, са били запечатани в ултрачисти епруветки, предназначени за връщане на Земята от бъдещи мисии. Започвайки с мисията Pathfinder и Mars Global Surveyor през 1997 г., последните 25 години на непрекъснато роботизирано изследване на Червената планета включват орбитални апарати, спускаеми апарати, роувъри и хеликоптер от планетата Земя.

Perseverance в делтата на кратера Jezero  (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Perseverance in Jezero Crater’s Delta
Image Credit: NASAJPL-CaltechMSSSASU

https://apod.nasa.gov/apod/ap220917.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.