Наука

Областта Тарантула (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Областта Тарантула (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината Тарантула, известна също като 30 Doradus, има диаметър повече от хиляда светлинни години и е гигантска област на звездообразуване в близката спътникова галактика Голям Магеланов облак. На разстояние около 180 хиляди светлинни години от нас, това е най-големият, най-бурен регион на звездообразуване, известен в цялата Местна група от галактики. Космическият паякообразен обект се простира в тази великолепна гледка, съвкупност от изображени, заснети с големи космически и наземни телескопи. В границите на Тарантулата (NGC 2070), интензивно лъчение, звездни ветрове и ударни вълни на свръхнови от централния млад куп от масивни звезди, каталогизирани като R136, захранват сиянието на мъглявината и оформят паякообразните нишки. Около Тарантулата има други региони на звездообразуване с млади звездни купове, нишки и издухани облаци с форма на мехур. Всъщност кадърът включва мястото на най-близката съвременна свръхнова -SN 1987A, долу вдясно. Богатото зрително поле има видим размер около 2 градуса или 4 пъти повече от видимия размер на пълната Луна в южното съзвездие Златна рибка. Но ако мъглявината Тарантула беше по-близо, например на разстояние 1500 светлинни години както образуваща звезди мъглявина Орион в Млечния път, тя щеше да заема половината небе.

Областта Тарантула (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Tarantula Zone
Image Credit & CopyrightProcessing – Robert Gendler
Data – Hubble Tarantula TreasuryEuropean Southern ObservatoryJames Webb Space TelescopeAmateur Sources

https://apod.nasa.gov/apod/ap220916.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.