Наука

Жътварска Луна над Сицилия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Жътварска Луна над Сицилия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

За жителите на северното полукълбо пълнолунието през септември се нарича Жътварска Луна. Отразявайки топли нюанси по залез слънце, тя се издига над историческия град Кастилионе ди Сицилия в този кадър, заснет с телеобектив на 9 септември. Известен във фестивал, история и песен Жътварската Луна е просто традиционното име на пълнолунието, което е най-близо във времето до есенното равноденствие. Според преданията името е подходящо. Въпреки намаляващата продължителност на светлата част на денонощието наближаването на вегетационния сезон, фермерите могат да прибират реколтата на светлината на пълната Луна, грееща от здрач до зори.

Жътварска Луна над Сицилия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Harvest Moon over Sicily
Image Credit & CopyrightDario Giannobile

https://apod.nasa.gov/apod/ap220915.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.