Наука

Дълга виеща се нишка на Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Дълга виеща се нишка на Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

По-рано този месец Слънцето показа една от най-дългите нишки в историята. Видимо като ярката извита ивица около центъра на изображението, пълният обхват на змиевидната нишка се оценява на повече от половината от радиуса на Слънцето – повече от 350 000 километра. Нишката е съставена от горещ газ, който се подържа от магнитното поле на Слънцето, така че погледнато отстрани ще изглежда като изпъкналост. Представеното изображение е с обърнати цветове, за да подчертае не само нишката, но и хромосферата на килима на Слънцето. Ярката точка в горния десен ъгъл всъщност е тъмно слънчево петно ​​с размерите на Земята. Слънчевите нишки обикновено издържат от часове до дни, като в крайна сметка се срутват, за да върнат горещата плазма обратно към Слънцето. Понякога обаче те експлодират и изхвърлят частици в Слънчевата система, някои от които предизвикват полярни сияния на Земята. Изобразената нишка се появи в началото на септември и продължи да се задържа стабилно около седмица.

Дълга виеща се нишка на Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Long Snaking Filament on the Sun
Image Credit & Copyright: Alan Friedman (Averted Imagination)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220913.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.