Наука

Червени спрайтове над Чехия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какви са тези червени нишки в небето? Те са рядко срещан вид мълния, потвърдена само преди около 35 години: червени спрайтове. Изследванията показват, че след мощен положително зареден удар на мълния от облак към земната повърхност, червените спрайтове могат да започнат като 100-метрови топки от йонизиран въздух, които се изстрелват от около 80 километра височина със скорост, равна на 10 процента от скоростта на светлината. Те бързо са последвани от група йонизирани топки, щръкващи нагоре. Представеното изображение е заснето в края на миналия месец от планината Есеники в Северна Моравия, Чехия. Разстоянието до червените спрайтове е около 200 километра. Това явление се появява само за част от секундата и се вижда най-добре, когато силни гръмотевични бури се наблюдават отстрани.

Red Sprite Lightning over the Czech Republic
Image Credit & Copyright: Daniel Ščerba

https://apod.nasa.gov/apod/ap220912.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.