Наука

Видео: Планетите от Слънчевата система – наклон на оста и въртене (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео: Планетите от Слънчевата система - наклон на оста и въртене (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как се върти любимата Ви планета? Върти ли се бързо около почти вертикална ос, или хоризонтално, или в обратна посока? В представеното видео са показани изображения, получени от NASA на всичките осем планети в нашата Слънчева система, като е показано как те се въртят една до друга, за лесно сравнение. Във видеото, с течение на времето, – едно денонощие на Земята отнема само няколко секунди. Юпитер се върти най-бързо, докато Венера се върти не само най-бавно (виждате ли въртенето ѝ?), но и в обратна посока. Вътрешните скалисти планети, в горната част на изображението, със сигурност са претърпели драматични сблъсъци, променящи въртенето им, когато Слънчевата система е била млада. Причините, поради които планетите се въртят и накланят, по начина, по който го правят, остават тема на изследване. На много въпроси са били получени отговори благодарение на модерното компютърно моделиране и скорошното откриване и анализ на стотици екзопланети: планети, обикалящи около други звезди.

Planets of the Solar System: Tilts and Spins
Video Credit: NASAAnimation: James O’Donoghue (JAXA)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220911.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.