Наука

Междузвездният Voyager (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Междузвездният Voyager

Voyager 1 и Voyager 2 са били изстреляни през 1977 г. на голяма обиколка на външните планети от Слънчевата система. Те се превръщат в най-дълго действащия и най-отдалечения космически кораб, изстрелян от Земята. И двата апарата пътуват отвъд хелиосферата, дефинирана от влиянието на слънчевия вятър и магнитното поле на Слънцето. На 45-ата година от своето пътуване към звездите Voyager 1 и 2 достигат разстояние съответно почти 22 и 18 светлинни часа от Слънцето и остават единствените космически кораби, които в момента изследват междузвездното пространство. Всеки от тях носи 12-инчов позлатен меден диск със записи на звуци, снимки и съобщения. Златните записи имат за цел да предадат история за живота и културата на планетата Земя, запазена в среда, която може да оцелее при междузвездно пътуване в продължение на милиард години.

Междузвездният Voyager

Interstellar Voyager
Poster Illustration Credit: NASA, JPL-Caltech, Voyager

https://apod.nasa.gov/apod/ap220909.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.