Наука

Северна Америка и Пеликанът (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Любителите на небето от нашата прекрасна планета могат да разпознаят очертанията на тези космически облаци. Отляво яркото излъчване, маркирано от тъмни, поглъщащи прахови ивици, изглежда очертава континентална форма, давайки популярното име Северна Америка на емисионната мъглявина, каталогизирана като NGC 7000. Вдясно, точно до източния бряг на мъглявината Северна Америка, се намира IC 5070, чийто птичи профил е причината за нейното име – мъглявината Пеликан. Двете ярки мъглявини са на разстояние около 1500 светлинни години от нас и са част от един и същ голям и сложен регион на звездообразуване и са почти толкова близо до нас, колкото по-известната мъглявина Орион. На това разстояние широкото зрително поле от 3 градуса би обхващало 80 светлинни години. Този детайлен космически портрет използва тесноивични изображения, комбинирани, за да подчертаят ярките йонизационни фронтове и характерното сияние от атомния водород и кислородния газ. Тези мъглявини могат да се видят с бинокъл от тъмно място. Погледнете на североизток към ярката звезда Денеб в съзвездието Лебед, реещо се високо в северното лятно нощно небе.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

North America and the Pelican
Image Credit & CopyrightFrank Sackenheim

https://apod.nasa.gov/apod/ap220908.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.