Наука

Видео: 4000 екзопланети (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео: 4000 екзопланети (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Вече се зае, че съществуват повече от 4000 планети извън нашата Слънчева система – известни като екзопланети. Този крайъгълен камък беше преминат миналия месец, както се посочва в Exoplanet Archive на НАСА. Това видео представя тези екзопланети в звук и светлина, започвайки хронологично от първото потвърдено откриване през 1992 г. и продължава до 2019 г. Цялото нощно небе първо е показано компресирано с център нашата галактика Млечен път, образуваща гигантска U-форма. Екзопланети, открити от леки трептения в цветовете на техните родители-звезди (радиална скорост) се появяват в розово, докато тези, открити от леки спадове в яркостта на тяхната родителска звезда (транзит), са показани в лилаво. Екзопланетите открити директно се показват в оранжево, докато тези, открити чрез гравитационно увеличаване на светлината на фонова звезда (микролещи), са показани в зелено. Колкото по-бързо една планета обикаля около родителската си звезда, толкова по-висок е съпътстващият тон. Пенсионираният сателит Kepler е открил около половината от тези първи 4000 екзопланети само в един регион на небето, докато мисията TESS е на път да открие още повече, по цялото небе, обикалящи около най-ярките близки звезди. Намирането на екзопланети не само помага на човечеството да разбере по-добре потенциалното разпространение на живот другаде във Вселената, но и как са се образували нашата Земя и Слънчевата система.

4000 Exoplanets
Video Credit: SYSTEM Sounds (M. RussoA. Santaguida); Data: NASA Exoplanet Archive

https://apod.nasa.gov/apod/ap220814.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.