Наука

Портрет на мъглявината Орел (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Портрет на мъглявината Орел (Астрономическа снимка на деня – APOD)

М 16 (известен също като мъглявината Орел) е звезден куп на възраст около 2 милиона години, заобиколен от облаци прах и светещ газ, в които се раждат звезди. В това красиво детайлно изображение на областта, в която той се намира е използвана цветната палитра на Хъбъл и включва космически скулптури, станали известни от близките кадри на региона на звездообразуване, заснети с космическия телескоп Хъбъл. Описвани като слонски хоботи или Стълбове на сътворението, плътните и прашни колони, издигащи се близо до центъра, са дълги светлинни години, но се свиват гравитационно, за да се  образуват от тях звезди. Енергийното излъчване от звездния куп разяжда материала близо до върховете, като в крайна сметка новородените звезди се оголват. От билото на яркото излъчване вляво от центъра се простира друга прашна звездообразуваща колона, известна като мъглявината Феята на орела. M16 се намира на около 7000 светлинни години от нас, лесна цел за бинокли или малки телескопи в богата на мъглявини част от небето към разделеното съзвездие Змия (опашка). Този телескопичен портрет на мъглявината Орел покрива област с размер около 70 светлинни години в диаметър.

Портрет на мъглявината Орел (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Portrait of the Eagle Nebula
Image Credit & CopyrightCharles Bonafilia

https://apod.nasa.gov/apod/ap220812.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.