Наука

Облаци прах на мъглявината Pac-man (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звездите могат да създават огромни и сложни прашни скулптури от плътните и тъмни молекулярни облаци, от които са родени. Инструментите, които звездите използват, за да издълбаят детайлните си творби, са високоенергийната им светлина и бързи звездни ветрове. Топлината, която те генерират, изпарява тъмния молекулярен прах, а също така кара околния водороден газ да се разпръсне и да свети в червено. На снимката тук нов разсеяният звезден куп, обозначен като IC 1590, е почти завършен, около сложните междузвездни прахови структури в емисионната мъглявина NGC 281, наречена мъглявината Pac-man поради формата си. Облакът прах в горния ляв ъгъл се класифицира като глобулата на Бок, тъй като е възможно гравитационно да го накара да колабира и да образуват една или няколко звезди. Мъглявината Pac-man се намира на около 10 000 светлинни години в съзвездието Касиопея.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Dust Clouds of the Pacman Nebula
Image Credit & Copyright: Douglas J. Struble (Future World Media)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220810.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.