Наука

Видео: Напускане на Земята (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Как би изглеждало да напуснеш планетата Земя? Такова събитие бе записано визуално в много детайли от космическия кораб MESSENGER, докато той премина покрай Земята през 2005 г. по пътя си към планетата Меркурий. Земята може да се види как се върти в това time-lapse видео. Осветената от слънцето половина на Земята е толкова ярка, че фоновите звезди не се виждат. Роботизираният космически кораб MESSENGER бе е в орбита около Меркурий и направи първата пълна карта на повърхността. От време на време MESSENGER продължаваше да наднича и в родния си свят. MESSENGER е едно от малкото неща, създадени на Земята, които никога няма да се върнат. В края на мисията си MESSENGER се разби в повърхността на Меркурий.

Leaving Earth
Video Credit: NASA/JHU Applied Physics Lab/Carnegie Inst. Washington

https://apod.nasa.gov/apod/ap220809.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.