Наука

Мъглявината Лагуна без звезди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината Лагуна без звезди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Хребети от светещ междузвезден газ и тъмни облаци от прах обитават бурните, космически дълбини на мъглявината Лагуна. Известна също като M8, ярката област на звездообразуване е на разстояние около 5000 светлинни години от нас. Тя все още е популярна спирка при телескопични обиколки на съзвездието Стрелец, в посока към центъра на нашата Галактика Млечен път. Доминиран от издайническата червена емисия на йонизирани водородни атоми, рекомбиниращи с откъснати електрони, този зашеметяващ, дълбок кадър на Лагуната обхваща приблизително 100 светлинни години в диаметър. Вдясно от центъра яркият и компактен обект, с форма на пясъчен часовник, е йонизираната с газ и изваяна от енергийна лъчение и екстремни звездни ветрове от масивна млада звезда. Всъщност, макар и дигитално премахнати от представеното изображение, много ярки звезди от разсеяния куп NGC 6530 се носят в мъглявината, току-що образувани в Лагуната, преди няколко милиона години.

Мъглявината Лагуна без звезди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Lagoon Nebula without Stars
Image Credit & Copyright: Sameer Dhar

https://apod.nasa.gov/apod/ap220808.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.