Наука

Метеор пред галактика (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Каква е тази зелена ивица пред галактиката Андромеда? Метеор. Докато са снимали галактиката Андромеда през 2016 г., близо до максимума на метеорния поток Персеиди, малко камъче от дълбокия космос преминава точно пред далечния спътник на нашата Галактика Млечен път. Малкият метеор трае само част от секундата, за да премине през това 10-градусово поле. Метеорът избухва няколко пъти, докато рязко спира при навлизане в земната атмосфера. Зеленият цвят е създаден, поне отчасти, от газовете на метеора, които светят, докато той се изпарява. Въпреки че експозицията е била предвидена за улавяне на метеор от Персеидите, ориентацията на изобразената ивица изглежда по-подходяща за метеор от Южните делта Акварииди, метеорен поток, който достигна своя максимум няколко седмици по-рано. Неслучайно метеорният поток Персеиди достига своя максимум по-късно тази седмица, въпреки че тази година метеорите ще трябва да блеснат в небе, осветено от почти пълната Луна.

 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Meteor before Galaxy
Image Credit & Copyright: Fritz Helmut Hemmerich

https://apod.nasa.gov/apod/ap220807.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.