Наука

Стерео Фобос (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Стерео Фобос (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Извадете червено/сините очила и се пренесете до Фобос, набразденият спътник на Марс! Заснети през 2004 г. със стерео камера с висока разделителна способност на борда на космическия кораб Mars Express на ESA, изображенията са записани от разстояние около 200 километра от марсианския спътник. Този изкушаващ стерео анаглифен кадър показва обърнатата към Марс страна на Фобос. Тук са подчертани покритата с кратери и набраздена повърхност на подобния на астероид спътник. С размери достигащи до стотици метри, мистериозните бразди може да са свързани с удара, който е създал кратера Стикни, големия кратер вляво. Този кратер е с диаметър около 10 километра, докато самият Фобос е само около 27 километра в най-широката си точка.

Стерео Фобос (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Stereo Phobos
Image Credit: G. Neukum (FU Berlin) et al., Mars ExpressDLRESA

https://apod.nasa.gov/apod/ap220806.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.