Наука

Красивата Трифида (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Красивата мъглявина Трифида е космически урок по контрасти. Известна също като M20, тя се намира на разстояние около 5000 светлинни години, в богатото на мъглявини съзвездие Стрелец. Областта звездообразуване в равнината на нашата Галактика, Трифида наистина илюстрира три различни вида астрономически мъглявини; червени емисионни мъглявини, доминирани от светлина на водородните атоми, сини отражателни мъглявини, съставени от прах, отразяващ звездна светлина, и тъмни мъглявини, в които плътни облаци прах се появяват като силует. Но червеният емисионен регион, грубо разделен на три части от поглъщащи прахови ивици, е това, което придава популярното име на мъглявината. Стълбове и струи, изваяни от новородени звезди, над и вдясно от центъра на емисионната мъглявина, се появяват в известните близки изображения на региона от космическия телескоп Хъбъл. Мъглявината Трифида има диаметър около 40 светлинни години. Твърде слаба, за да се види с невъоръжено око, тя почти покрива площта на пълната Луна в небето на планетата Земя. Разсеяният звезден куп M21 просто наднича в това телескопично зрително поле по протежение на долния десен край на кадъра.

 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Beautiful Trifid
Image Credit & Copyright: Vikas Chander

https://apod.nasa.gov/apod/ap220805.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.