Наука

M13: Големият кълбовиден звезден куп в Херкулес (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M13: Големият кълбовиден звезден куп в Херкулес (Астрономическа снимка на деня – APOD)

През 1716 г. английският астроном Едмънд Халей отбелязва: „Това е само малко петно, но се вижда с невъоръжено око, когато небето е спокойно и Луната отсъства.“ Разбира се, M13 вече е не толкова скромно признат като Големия кълбовиден куп в Херкулес, един от най-ярките кълбовидни звездни купове в северното небе. Телескопични кадри с висока разделителна способност, като този, разкриват стотиците хиляди звезди от грандиозния куп. На разстояние от 25 000 светлинни години, тези звезди се струпват в област с диаметър 150 светлинни години. Приближавайки се до ядрото на купа, в куб със страна  само 3 светлинни години може да се съдържат повече от 100 звезди. За сравнение, най-близката звезда до Слънцето е на повече от 4 светлинни години. Благодарение на забележителния диапазон на яркости в това изображение, могат да се видят звездите в плътното ядро на купа. Отдалечените фонови галактики в това средно широко зрително поле включват NGC 6207, която е в горния ляв ъгъл.

M13: Големият кълбовиден звезден куп в Херкулес (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M13: The Great Globular Cluster in Hercules
Image Credit & Copyright: Joan Josep Isach Cogollos

https://apod.nasa.gov/apod/ap220804.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.