Наука

Халото на Котешкото око (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Халото на Котешкото око (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е създало необичайния ореол около мъглявината Котешко око? Никой не знае със сигурност. Сигурното е, че тази мъглявина (известно още като NGC 6543) е една от най-известните планетарни мъглявини в небето. Въпреки че се виждат ясно изразени симетрии в яркия централен регион, това изображение е направено, за да покаже нейния сложно структуриран външен ореол, който има размер повече от три светлинни години. Планетарните мъглявини отдавна е известно, че са последна фаза от живота на звезди, подобни на Слънцето. Едва наскоро обаче е било установено, че някои такива мъглявини имат обширни ореоли, вероятно образувани от материал, отстранен по време на по-ранни недобре изучени епизоди от еволюцията на звездата. Въпреки, че се смята, че фазата на планетарната мъглявина продължава около 10 000 години, астрономите са изчислили възрастта на външните нишковидни части на ореола на мъглявината Котешко око на 50 000 до 90 000 години.

Халото на Котешкото око (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Halo of the Cat’s Eye
Image Credit & Copyright: Bray Falls

https://apod.nasa.gov/apod/ap220803.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.