Наука

Планини от прах в мъглявината Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това, което виждаме е двубой между звезди и прах в мъглявината Кил, която звездите печелят. По-точно, мощната светлина и ветровете от масивни, новообразувани звезди разпръскват прашните звездни разсадници, в които тези звезди са се образували. Разположени в мъглявината Кил и неофициално известни като Мистичната планина, тези стълбове са доминирани от тъмен прах, въпреки че се състоят предимно от чист водороден газ. Прахови стълбове като тези всъщност има плътност много по-малка от тази на въздуха и изглеждат като планини единствено поради относително малките количества непрозрачен междузвезден прах. Отдалечени на около 7500 светлинни години, представеното изображение е направено с космическия телескоп Хъбъл и подчертава вътрешна област на мъглявината Кил, която има размер около три светлинни години. В рамките на няколко милиона години звездите вероятно ще победят напълно и цялата прахова планина ще се изпари.

Планини от прах в мъглявината Кил (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mountains of Dust in the Carina Nebula
Image Credit: NASAESAHubbleProccessing: Javier Pobes

https://apod.nasa.gov/apod/ap220801.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.