Наука

Галактика с повишено звездообразуване M94, заснета от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо тази галактика има пръстен от ярки сини звезди? Красивият остров от Вселената M 94 се намира на разстояние само 15 милиона светлинни години в северното съзвездие на Ловджийски кучета (Canes Venatici). Популярна цел за земните астрономи, тази спиралната галактика е обърната лице към нас и има диаметър около 30 000 светлинни години. Нейните спирални ръкави преминават през покрайнините на нейния широк диск. Но този кадър, заснет от  космическия телескоп Хъбъл, обхваща около 7000 светлинни години в централната област на M94. Представеният близък план подчертава компактното, ярко ядро на галактиката, изявените вътрешни прахови ивици и забележителния синкав пръстен от млади масивни звезди. Всички звезди в този пръстен вероятно са на възраст по-малко от 10 милиона години, което показва, че M94 е галактика която преминава през епоха на повишено образуване на звезди, от сгъстяващ се газ. Кръговата вълна на сините звезди вероятно се разпространява навън, задействана от гравитацията и въртенето на овално разпределение на материята. Тъй като M94 е сравнително близо, астрономите могат по-добре да проучат детайлите на нейния пръстен от звезден прах.

Галактиката с повишено звездообразуване M94, заснета от „Хъбъл“ (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Starburst Galaxy M94 from Hubble
Image Credit: ESA/Hubble & NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap220731.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.