Наука

„Орелът“ се издига (Астрономическа снимка на деня – APOD)

„Орелът“ се издига (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Извадете червено/сините очила и вижте този стерео изглед от лунна орбита. 3D анаглифът е създаден от две снимки (AS11-44-6633, AS11-44-6634), направени от астронавта Майкъл Колинс по време на мисията на Apollo 11 през 1969 г. Той включва етапа на изкачване на лунния модул, наречен „Орелът“, който се издига, за да се срещне с командния модул в лунна орбита на 21 юли. На борда на етапа на изкачване са Нийл Армстронг и Бъз Олдрин, първите хора, които са стъпили на Луната. Гладката, тъмна зона на лунната повърхност е Морето на Смит, разположено точно под екватора в източния край на видимата страна на Луната. Отвъд лунния хоризонт е нашата прекрасна планета Земя.

„Орелът“ се издига (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Eagle Rises
Image Credit: Apollo 11, NASA – Stereo Image Copyright: John Kaufmann (ALSJ)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220730.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.