Наука

Южно полярно сияние, заснето от SOFIA (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Южно полярно сияние, заснето от SOFIA (Астрономическа снимка на деня – APOD)

SOFIA, Стратосферната обсерватория за инфрачервена астрономия представлява самолет Boeing 747SP, модифициран да носи голям рефлекторен телескоп в стратосферата на Земята. Възможностт това въздушно съоръжение да се изкачи над тази част от атмосферата на Земята, която поглъща 99% от инфрачервеното лъчение, позволява на изследователите да наблюдават този диапазон от почти всяка точка на планетата. По време на научна мисия, летейки дълбоко в областта, от която се наблюдават южните полярни сияния, астрономът Иън Грифин, директор на музея Отаго в Нова Зеландия, заснема тази гледка от южната страна на обсерваторията, на 17 юли. Ярката звезда Канопус блести в южната нощ над завесите на южното полярно сияние. По това време самолетът е летял далеч на юг от Нова Зеландия, на приблизително 62 градуса южна ширина. За съжаление, след кацане в Крайстчърч, поради лошо време SOFIA се поврежда, и това налага ремонт и отмяна на остатъка от последното ѝ обхождане на южното полукълбо.

Южно полярно сияние, заснето от SOFIA (Астрономическа снимка на деня – APOD)

SOFIA’s Southern Lights
Image Credit & CopyrightIan Griffin (Otago Museum)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220729.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.