Наука

Видео: Кометата NEOWISE изгрява над Адриатическо море (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тази гледка си е струвала ранното събуждане. Преди две години, през този месец, кометата C/2020 F3 (NEOWISE), изгрява преди зазоряване, за радост на любителите на северното небе, които се събуждат рано. Преди изгрева на Слънцето на 8 юли фотограф успява да улови по невероятен начин една от малкото комети, видими с невъоръжено око през този век, нарушител във вътрешната Слънчевата система, който става известен като Голямата комета от 2020 г. Полученото видео показва в детайли кометата NEOWISE от Италия, издигаща се над Адриатическо море. В него за комбинирани над 240 изображения, заснети в продължение 30 минути. Кометата е била видяна да се издига през преден план от ярки и вълнообразни нощни облаци и пред фон от далечни звезди. Кометата NEOWISE остава неочаквано ярка до август 2020 г., като е установено, че нейните йонни и прахови опашки излизат от ядро, имащо диаметър около пет километра.

Comet NEOWISE Rising over the Adriatic Sea
Video Credit & Copyright: Paolo Girotti

https://apod.nasa.gov/apod/ap220726.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.