Наука

Намерете Луната (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Намерете Луната (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Можете ли да намерите Луната? Тази обикновено проста задача може да се окаже доста трудна. Въпреки че Луната е над хоризонта през половината от времето, нейната фаза може да се променя от полумесец до пълна Луна. Показаното изображение е получено в края на май от Sant Martí d’Empúries, Испания, над Средиземно море, в ранната сутрин. Една от причините да не можете да намерите Луната е, че тя е почти в новолуние, когато много малка част от половината, осветена от Слънцето, е видима за Земята. Друга причина е, че тук Луната е близо до хоризонта и така светлината от нея изминава дълъг път на земната атмосфера – слой, който отслабва яркостта на и без това бледия полумесец. Полумесецът се вижда само близо до посоката към Слънцето и следователно може да бъде наблюдаван само близо до изгрев или залез. Луната преминава през всичките си фази за един месец, а през този месец най-тънката част от полумесец – новолуние – ще се появи след три дни.

Намерете Луната (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Find the New Moon
Image Credit & Copyright: Mohamad Soltanolkotabi

https://apod.nasa.gov/apod/ap220725.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.