Наука

Панорама от кацането на Аполо 11 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Панорама от кацането на Аполо 11 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Виждали ли сте скоро панорама от друг свят? Сглобен от оригиналните филмови кадри, сканирани с висока резолюция, тази панорама показва великолепната пустош на мястото където каца Аполо 11, в Морето на спокойствието на Луната. Изображенията са направени от Нийл Армстронг, гледайки през прозореца на лунния модул Eagle малко след прилуняването на 20 юли 1969 г. Кадърът най-вляво (AS11-37-5449) е първата снимка, направена от човек на друг свят. На юг на преден план вляво се виждат дюзите на тръстерите, а вдясно (на запад) се вижда сянката на модула Eagle. За мащаб големият, плитък кратер вдясно е с диаметър около 12 метра. Кадрите, направени през люковете на лунния модул около час и половина след кацането, преди да се разхождат по лунната повърхност, са имали за цел първоначално да документират мястото на кацане, в случай че се наложи по-ранно излитане.

Панорама от кацането на Аполо 11 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Apollo 11 Landing Panorama
Neil ArmstrongApollo 11NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap220723.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.