Наука

M10 и комета C/2017 K2 (PanSTARRS)(Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Заснета на 15 юли 2022 г., кометата C/2017 K2 (PanSTARRS) имаше своя Месие момент, споделяйки това широко телескопично зрително поле с кълбовиден звезден куп Месие 10. Разбира се, M10 е каталогизиран от ловеца на комети от 18-ти век Чарлз Месие като 10-ия обект на списъкът му с неща, които определено не са комети. Докато M10 е отдалечена на около 14 хиляди светлинни години, тази комета PanSTARRS бе на около 15 светлинни секунди от нашата прекрасна планета след най-близкото си приближаване на 14 юли. Неговата зеленикава кома и прахова опашка, забавляващи наблюдателите на комети от 21-ви век, C/2017 K2 се очаква да остане хубава телескопична комета в северното лятно небе. По време на първото си пътуване от отдалечения Облак на Оорт на нашата Слънчева система тази комета PanSTARRS беше открита през май 2017 г., когато беше отвъд орбитата на Сатурн. По това време това я превърна в най-отдалечената известна входяща комета. Най-близкият му подход до Слънцето ще бъде в рамките на 1,8 астрономически единици на 19 декември.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Messier 10 and Comet
Image Credit & Copyright: German Penelas Perez

https://apod.nasa.gov/apod/ap220721.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.