Наука

Плеядите над Халф Доум (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звездите се появяват на групи. Най-известният звезден куп на небето са Плеядите. Те са ярък куп, който лесно може да се види с невъоръжено око. Плеядите се намират на разстояние само около 450 светлинни години, образувани са преди около 100 милиона години и вероятно ще просъществуват около още 250 милиона години. Нашето Слънце вероятно се е родило в звезден куп, но сега, тъй като е на около 4,5 милиарда години, неговите звездни спътници при раждането, отдавна са се разпръснали. Звездният куп Плеяди е заснет над Халф Доум, известна скална структура в Националния парк Йосемити в Калифорния, САЩ. Представеното изображение е комбинация от 28 експозиции на предния план и 174 изображения на звездния фон, всички направени от едно и също място и от една и съща камера през една и съща нощ, през октомври 2019г. След изчисляване на момента, в който Плеядите и хълмът ще се подредят по този начин, астрофотографът е бил неочаквано възнаграден от спиране на тока, което е направило фона на небето необичайно тъмен.

Плеядите над Халф Доум (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Pleiades over Half Dome
Image Credit & Copyright: Dheera Venkatraman

https://apod.nasa.gov/apod/ap220719.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.