Наука

Светлинно ехо от V838 Mon (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Светлинно ехо от V838 Mon (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е предизвикало избухването на V838 Mon? По неизвестни причини външната повърхност на звездата V838 Mon внезапно претърпява значително разширение, в резултат на което, в началото на 2002г., тя става една от по-ярките звезди в Галактиката Млечния път. След това, също толкова внезапно, тя се свива и избледнява. Звездно избухване като това никога не е било наблюдавано досега, защото свръхнови и нови изхвърлят материята в Космоса. Въпреки че изглежда, че по време на избухването V838 Mon се изхвърля материал в Космоса, това, което се вижда в представеното изображение от космическия телескоп Хъбъл, всъщност е разширяващото се светлинно ехо на истинското избухване. При светлинно ехо светлината се отразява последователно от все по-отдалечени части на сложния масив от околния междузвезден прах, който вече заобикаля звездата. V838 Mon се намира на около 20 000 светлинни години в съзвездието Еднорог (Monoceros), докато светлинното ехо има диаметър около шест светлинни години.

Светлинно ехо от V838 Mon (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Light Echoes from V838 Mon
Image Credit: NASA, ESA, H. E. Bond (STScI)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220626.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.