Наука

Планетите от Слънчевата система (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Планетите от Слънчевата система (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Едновременните изображения от четири камери са били комбинирани, за да се получи този живописен утринен, небесен пейзаж. Комбинираната астрономическа панорама улавя всички планети на Слънчевата система, точно преди изгрева на Слънцето на 24 юни. В  тази мъглива сутрин, близо до хоризонта, се вижда най-вътрешната планета Меркурий, видима точно на фона на здрача, отдолу и вляво от изключително ярката Венера. Заедно с намаляващия полумесец на Луната, другите ярки планети, видими с невъоръжено око, Марс, Юпитер и Сатурн, лежат близо до еклиптиката, извивайки се нагоре и надясно през широкото зрително поле. Бинокъл е необходим, за да се забележат много по-слабите планети Уран и Нептун, въпреки че те също са по еклиптиката в небето. На преден план са разкопки в древна римска вила близо до Марина ди Сан Никола, Италия, планетата Земя.

Планетите от Слънчевата система (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Planets of the Solar System
Image Credit & Copyright: Antonio Canaveras, Chiara Tronci, Giovanni Esposito, Giuseppe Conzo, Luciana Guariglia, (Gruppo Astrofili Palidoro)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220625.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.