Наука

Нишка на западния лимб (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Слънчевото влакно е огромен поток от нажежена плазма, увиснал над активната повърхност на Слънцето поради затворените магнитни полета. Гледано на фона на слънчевия диск, то изглежда черно, само защото е малко по-хладно и по тази причина, по-тъмно от слънчевата фотосфера. Разположена над лимба на Слънцето, същата структура изглежда ярка, когато се гледа на фона на черния Космос и се нарича слънчев протуберанс. Филапромът би бил и двете, разбира се, поток от магнетизирана плазма, който преминава пред слънчевия диск и се простира отвъд ръба на Слънцето. В този кадър заснет в линията H-алфа близък план на Слънцето, от 22 юни, активната област AR3038 се вижда вдясно, близо до западния край на Слънцето. Тъй като AR3038 се премества поради въртенето към видимия ръб на Слънцето, това, което някога е било гигантска нишка над активната област, сега отчасти се разглежда като протуберанс. Колко голям е филапромът на AR3038? За мащаб планетата Земя е показана близо до горния десен ъгъл.

Нишка на западния лимб (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Filaprom on the Western Limb
Image Credit & Copyright: Martin Wise

https://apod.nasa.gov/apod/ap220624.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.