Наука

Спиралната галактика NGC 6744 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Красивата спирална галактика NGC 6744 е с диаметър почти 175 000 светлинни години и е по-голяма от нашия Млечен път. Намира се на разстояние около 30 милиона светлинни години в южното съзвездие Паун, но изглежда като слаб, протяжен обект с малък телескоп. Виждаме диска на този близък остров от Вселената, наклонен към нашия лъч на зрение в този забележително подробен портрет на галактика, телескопичен кадър, който обхваща област от небето, имаща видимия ъглов размер на пълната Луна. В него удълженото жълтеникаво ядро на гигантската галактика е доминирано от светлината от стари, хладни звезди. Отвъд ядрото, големи спирални ръкави са пълни с млади сини звездни купове и изпъстрени с розови области на звездообразуване. Удължен ръкав минава покрай по-малката спътникова галактика NGC 6744A долу вдясно. Галактическият спътник на NGC 6744 напомня на сателитната галактика на Млечния път – Големия Магеланов облак.

Спиралната галактика NGC 6744 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Spiral Galaxy NGC 6744
Image Credit & Copyright: Basudeb Chakrabarti, Telescope Live

https://apod.nasa.gov/apod/ap220623.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.