Наука

Анамелема над Тайпе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Анамелема над Тайпе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Преминава ли Слънцето през едно и също място на небето всеки ден? Не. По-добър и по-визуален отговор на този въпрос е аналемата, съвкупност от изображения, направени по едно и също местно време и от едно и също място в продължение на една година. Представената аналема е съставена от изображения, заснети в 16:30 следобед от Тайван през 2021 г., като силуетът на града на Тайпе е на преден план, включително небостъргачът Тайпе 101. Местоположението на Слънцето през декември, по време на декемврийското слънцестоене, е показано в далечния план вляво, докато местоположението му по време на юнското слънцестоене е заснето най-вдясно. Показани са и позициите на Слънцето през останалата част от деня на слънцестоенията и равноденствията. Днес е юнското слънцестоене на 2022 г., денят в северното полукълбо на Земята, когато Слънцето се вижда за най-дълго време в небето. В много страни днес се отбелязва официалното начало на нов сезон, например зимата в южното полукълбо на Земята.

Анамелема над Тайпе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Analemma over Taipei
Image Credit & Copyright: Meiying Lee

https://apod.nasa.gov/apod/ap220621.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.