Наука

Каменни „пръсти“ на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е това, точно вдясно от центъра? Повърхността на Марс продължава да разкрива нови изненади с неотдавнашното откритие на подобни на пръсти скални кули. Малките, почти вертикални скални разкрития бяха заснети миналия месец от роботизирания марсоход Curiosity на Марс. Въпреки че са сходни по размер и форма с малките змии, водещото обяснение за произхода им е като конгломерати от малки минерали, оставени от водата, протичаща през скални пукнатини. След като тези сравнително плътни минерали запълват пукнатините, те биват оставени, когато заобикалящата скала ерозира. Известни скални разкрития на Земята с подобен произход се наричат еолични стълбове (hoodoos). Марсоходът Curiosity Rover на NASA продължава да търси нови признаци на древна вода в кратера Гейл на Марс, като същевременно предоставя геоложки фон, важен за бъдещото човешко изследване.

Каменни „пръсти“ на Марс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Rock Fingers on Mars
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS

https://apod.nasa.gov/apod/ap220620.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.