Наука Технологии

Игра: Super Planet Crash (Супер планетарен сблъсък) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Игра: Super Planet Crash (Супер планетарен сблъсък) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Можете ли да създадете планетна система, която да живее 1000 години? Представената игра Super Planet Crash, Ви позволява да опитате. За да създадете до десет планети, просто щракнете някъде близо до централната звезда. Типовете планети могат да бъдат избирани отляво в ред на увеличаване на масата: Земя, Свръх-Земя, Леден гигант, Гигантска планета, Кафяво джудже или звезда джудже. Всяка планета е гравитационно привлечена не само от централната звезда, подобна на Слънцето, но и от другите планети. Присъждат се точки, като бонус фактори се прилагат за все по-препълнени и обитаеми системи. Играта приключва след 1000 години или когато планета е гравитационно изгонена. През последните години се откриват много екзопланетни системи и Super Planet Crash демонстрира защо някои остават стабилни. Както може да се досетите, след като играете Super Planet Crash няколко пъти, ще осъзнаете причината, поради която вярваме, че нашата собствена Слънчева система е загубила планети по време на своето формиране.

Game: Super Planet Crash
Game Credit & License: Stefano Meschiari (U. Texas at Austin) & the SAVE/Point Team

https://apod.nasa.gov/apod/ap220619.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.