Наука

Мъглявината Гама Лебед (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявината Гама Лебед (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Звездата свръхгигант Гама от Лебед е в центъра на Северния кръст. Близо до равнината на нашата Галактика Млечен път, този известен астеризъм лети високо в северното лятно нощно небе и е част от съзвездието Лебед. Известна със името Садр, Гама Лебед също се намира точно под центъра в този телескопичен небесен кадър, с цветове, събрани както с широивични, така и от тесноивични изображения. Зрителното поле обхваща около 3 градуса (шест пъти видимият размер на пълната Луна) по небето и включва мъглявината IC 1318 и звездния куп NGC 6910. Запълвайки горната част на това изображение, оформена като две светещи космически крила, разделени от дълга тъмна прашна ивица, IC 1318 е мъглявината Пеперуда. Вдясно от Гама Лебед са младите, все още плътно събрани звезди от NGC 6910. Разстоянието до Гама Лебед е около 560 парсека или 1800 светлинни години. Изчисленията за разстоянието до IC 1318 и NGC 6910 варират от 2000 до 5000 светлинни години.

Мъглявината Гама Лебед (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Gamma Cygni Nebula
Image Credit & Copyright: Min Xie, Chen Wu, Yizhou Zhang, and Benchu Tang

https://apod.nasa.gov/apod/ap220618.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.