Наука

Планети за добро утро от Чили (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Планети за добро утро от Чили (Астрономическа снимка на деня – APOD)

На 15 юни, най-вътрешната планета Меркурий се е виждала на максималното възможно ъглово отстояние от Слънцето, на което може да се наблюдава в небето на планетата Земя. Близо до източния хоризонт, точно преди изгрев слънце, Меркурий се вижда над далечни планински върхове в Андите в тази снимка, заснета преди разсъмване, от долината Рио Уртадо в Чили. Другите сутрешни планети за месец юни са подредени над Меркурий тъй като всички планети на Слънчевата система, които се виждат с невъоръжено око, лежат в една линия по еклиптиката в този единичен широкоъгълен кадър. Наклонена на север, равнината на еклиптиката на Слънчевата система се извива стръмно през небето на южното полукълбо. Ако станете рано сутрин и сте в северното полукълбо ще видите подредбата на планетите по еклиптиката под по-малък ъгъл, спрямо хоризонта и линията на която лежат би била обърната на юг. От двете полукълба красивият сутрешна планетарна подредба на юни открива видимите планети в ред на нарастващото им разстояние от Слънцето.

Планети за добро утро от Чили (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Good Morning Planets from Chile
Image Credit & Copyright: Elke Schulz (Daniel Verschatse Observatory)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220617.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.