Наука

Голяма ударна вълна цунами на Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Толкова големи вълни цунами не се наблюдават на Земята. През 2006 г., голямо изригване от слънчево петно с размерите на Земята предизвиква ударна вълна от типа цунами, която е била зрелищна дори за Слънцето. На снимката тук, вълната цунами е уловена, докато се отдалечава от активния регион AR 10930, от телескоп, който част от мрежата OSPAN (Optical Solar Patrol Network), в Ню Мексико, САЩ. Получената ударна вълна, известна като вълна на Мортън, свива и нагрява газове, включително водород във фотосферата на Слънцето, причинявайки моментно по-ярко сияние. Представеното изображение е получено в много специфичен червен цвят, излъчван почти само от водородния газ. Буйното цунами изважда някои активни нишки на повърхността на Слънцето, въпреки че много от тях се възстановяват по-късно. Слънчевото цунами се разпространява с близо един милион километра в час и обикаля цялото Слънце за броени минути.

Голяма ударна вълна цунами на Слънцето (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Large Tsunami Shock Wave on the Sun
Image Credit: NSO/AURA/NSF and USAF Research Laboratory

https://apod.nasa.gov/apod/ap220522.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.