Наука

Планетарната мъглявина Abell 7 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Планетарната мъглявина Abell 7 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Много бледата планетарна мъглявина Abell 7 се намира на  разстояние около 1800 светлинни години, точно на юг от съзвездието Орион в небето на планетата Земя в съзвездието Заек (Lepus). Заобиколена от звезди на Млечния път и близо до лъча на зрение към далечни фонови галактики, нейната обикновено семпла сферична форма, с диаметър около 8 светлинни години, е очертана в този дълбок телескопичен кадър. В границите на мъглявината има красиви, по-сложни детайли, подсилени от използването на тесноивични филтри. Излъчването на водорода е показано в червеникави нюанси, а емисиите на кислорода са картографирани в зелени и сини цветове, придавайки на Abell 7 естествения ѝ вид, който иначе би бил твърде блед, за да се види с невъоръжено око. Планетарната мъглявина представлява много кратка последна фаза в звездната еволюция, която нашето собствено Слънце ще преживее след 5 милиарда години, докато централната, някога подобна на Слънцето, звезда на мъглявината се отдръпва от външните си слоеве. Възрастта на Abell 7 се оценява на 20 000 години. Нейната централна звезда се вижда тук като избледняващо бяло джудже на възраст 10 милиарда години.

Планетарната мъглявина Abell 7 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Planetary Nebula Abell 7
Image Credit & Copyright: Donald Waid, Ron Dilulio

https://apod.nasa.gov/apod/ap220521.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.