Наука

Гледка от земната сянка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Гледка от земната сянка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В този спокоен пясъчен, небесен пейзаж се вижда Дюната на Пилат, заснета от френския бряг, докато е все още в земната сянка през ранните сутрешни часове на 16 май. Разпростираща се в Космоса, тъмната и плътна сянка на нашата планета покрива Луната на тази дата. От това място за първи път е било възможно да се наблюдава пълната фаза на лунното затъмнение, преди залеза на Луната. Все още огряна от слънчева светлина, Международната космическа станция преминава близо до западния хоризонт и най-големият изкуствен спътник на Земята оставя ярка дъга през небето на от височина повече от 400km. Семплият и добре планиран панорамен пейзаж е заснет в продължение на 5 минути, като са използвани последователни изображения.

Гледка от земната сянка (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A View from Earth’s Shadow
Image Credit & Copyright: Maxime Oudoux

https://apod.nasa.gov/apod/ap220520.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.