Наука

Дигитално лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Дигитално лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Заснета на 15/16 май, тази последователност от експозиции показва пълната Луна по време на пълно лунно затъмнение, извивайки се над дърветата в ясното небе на централна Флорида. Кадрите са заснемани на всеки 5 минути с цифров фотоапарат и на тях се вижда как затъмнението напредва, в продължение на три часа. Яркият лунен диск става тъмен и червен, докато преминава през сянката на планетата Земя. Всъщност, преброявайки централните кадри на тази поредица, можем да пресметнем, че продължителността на пълната фаза на затъмнението е приблизително 90 минути. Около 270 г. пр. н. е. гръцкият астроном Аристарх също измерва продължителността на пълните лунни затъмнения, но без да използва цифрови часовници и камери. Все пак, използвайки геометрията, той измисля прост и впечатляващо точен начин да изчисли колко пъти разстоянието до Луната е по-голямо от радиуса на планетата Земя, знаейки продължителността на затъмнението.

Дигитално лунно затъмнение (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Digital Lunar Eclipse
Image Credit & Copyright: Michael Cain

https://apod.nasa.gov/apod/ap220519.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.