Наука

Бижуто на цветната Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Бижуто на цветната Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Облаци са измъчвали някои наблюдатели на небето в неделя, докато майската пълна цветна Луна преминава през сянката на Земята, по време на пълното лунно затъмнение. В небето над пустинята Атакама, в Чили, тази снимка, получена с телеобектив, все пак улавя страхотен спектакъл. Погледнат през тънки високи облаци, точно преди началото на пълната фаза, последен къс от огрятия от Слънцето полумесец блести като мъгливо бижу на върха на предимно засенчения лунен диск. По време на това Пълнолуние, Луната е била близо до своя перигей, най-близката точка в нейната елиптична орбита. Тя е преминала близо до центъра на плътната сянка на Земята по време на 90-минутната пълна фаза на затъмнението. Слабо осветена със слънчева светлина, разпръсната от атмосферата на Земята, сянката придава на затъмнената Луна зачервен вид и много драматичното популярно прозвище Кървава луна.

Бижуто на цветната Луна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Jewel on the Flower Moon
Image Credit & Copyright: Tomas Slovinsky

https://apod.nasa.gov/apod/ap220518.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.