Наука

Цветовете на Луната (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Цветовете на Луната (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какъв е цветът на Луната? Зависи от нощта. Извън земната атмосфера тъмната Луна, която свети с отразена слънчева светлина, изглежда великолепно сива с кафяв оттенък. Погледнато от вътрешността на земната атмосфера обаче, Луната може да изглежда съвсем различно. Представеното изображение подчертава колекция от видими цветове на Пълнолунието, документирани от един астрофотограф в продължение на 10 години от различни места в Италия.  Луната се вижда в червен или жълт цвят обикновено, обикновено когато се наблюдава близо до хоризонта. Там, голяма част от синята светлина се разсейв по дълъг път през земната атмосфера, понякога натоварена с фин прах. Луната в син цвят е по-рядка и може да показва луна, видяна през атмосфера, носеща по-големи прахови частици. Не е ясно какво създава лилавия цвят на Луната. Това може да е комбинация от няколко ефекта. Последното изображение показва пълното лунно затъмнение през юли 2018 г. когато Луната в земната сянка, изглеждаше бледочервена – поради светлината, пречупена в атмосферата около Земята. Днес има не само още едно Пълнолуние, но и пълно лунно затъмнение, видимо за наблюдателите в Северна и Южна Америка – събитие, което може да доведе до някои неочаквани лунни цветове.

Цветовете на Луната (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Colors of the Moon
Image Credit & Copyright: Marcella Giulia Pace

https://apod.nasa.gov/apod/ap220515.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.