Наука

Черната дупка в Млечния път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Черната дупка в Млечния път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В центъра на Млечния път има черна дупка. Според резултатите от наблюденията, звезди обикалят в орбита около много масивен и компактен обект разположен там, известен като Sgr A* (произнася се “sadge-ay-star”). Но това току-що публикувано радио изображение (вмъкнатото), получено от телескопа Event Horizon Telescope на планетата Земя, е първото пряко доказателство за съществуването на централната черна дупка в Млечния път. Както е предсказано от общата теория на относителността на Айнщайн, силната гравитация на черната дупка с маса четири милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето, огъва светлината и създава подобна на сянка тъмна централна област, заобиколена от ярка структура, подобна на пръстен. Потвърждаващите наблюдения, направени от космически телескопи и наземни обсерватории, осигуряват по-широк поглед върху динамичната среда на галактическия център и важен контекст за изображението на черната дупка на Event Horizon Telescope. Изображението в главния панел показва рентгеновите данни от Chandra и инфрачервените данни от Хъбъл. Докато основният панел покрива област с диаметър около 7 светлинни години, увеличеното изображение на Event Horizon Telescope обхваща само 10 светлинни минути в центъра на нашата галактика, на около 27 000 светлинни години.

Черната дупка в Млечния път (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Milky Way’s Black Hole
Image Credit: X-ray – NASA/CXC/SAO, IR – NASA/HST/STScI; Inset: Radio – Event Horizon Telescope Collaboration

https://apod.nasa.gov/apod/ap220513.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.