Наука

Младите звезди на NGC 346 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Младите звезди на NGC 346 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Масивните звезди на NGC 346 живеят кратко, но излъчват много голямо количество енергия. Звездният куп е част от най-големия регион за звездообразуване в Малкия Магеланов облак и се намира на разстояние около 210 000 светлинни години. Техните ветрове и лъчение създават междузвездна кухина в облака от газ и прах с диаметър около 200 светлинни години, подхранвайки образуването на звезди и извайвайки плътния вътрешен край на региона. Каталогизиран като N66, районът на звездообразуване също така изглежда съдържа голям брой млади звезди. Само на възраст между 3 и 5 милиона години и все още незапочнали да “горят” водород в ядрата си, младите звезди са разпръснати около вписания звезден куп. В това изображение с фалшиви цветове, получено от космическия телескоп Хъбъл видимата и близката инфрачервена светлина се виждат съответно в синьо и зелено, докато светлината от водородните атоми е е червено.

Младите звезди на NGC 346 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Young Stars of NGC 346
Image Credit: NASA, ESA – acknowledgement: Antonella Nota (ESA/STScI) et al.,

https://apod.nasa.gov/apod/ap220512.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!