Наука

Гравитационен пръстен (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Гравитационен пръстен (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн, публикувана преди повече от 100 години, предсказва явлението гравитационни лещи. То придава на тези далечни галактики такъв причудлив вид, наблюдаван през обектива на рентгенови и оптични приемници не космическите телескопи Чандра и Хъбъл. Тази група от галактики е наречена Чеширска котка и вероятно двете ѝ най-големи елиптични галактики изглеждат заобиколени от дъги. Тези дъги са оптични изображения на далечни фонови галактики, чиито образи са изкривени от общото разпределение на гравитационната маса на групата на преден план. Разбира се, тази гравитационна маса е доминирана от тъмна материя. Двете големи елиптични галактики, приличащи на очи, представляват най-ярките членове на техните собствени групи галактики, които се сливат. Поради относителната им скорост на сблъсък от близо 1350 километра в секунда газът се загрява до милиони градуси, произвеждайки рентгеновото лъчение, показано в лилави нюанси. Любопитни сте да видите сливания на галактически групи? Групата Чеширски котки се усмихва в съзвездието Голяма мечка, на около 4,6 милиарда светлинни години от нас.

Гравитационен пръстен (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Gravity’s Grin
Image Credit: X-ray – NASA / CXC / J. Irwin et al. ; Optical – NASA/STScI

https://apod.nasa.gov/apod/ap220511.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.