Наука

NGC 6334: Мъглявината Котешка лапа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 6334: Мъглявината Котешка лапа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Мъглявините са може би толкова известни с това, че се идентифицират с познати форми, колкото може би котките са с това, че попадат в беди. И все пак, никоя известна котка не би могла да създаде огромната мъглявина Котешка лапа, която се наблюдава в съзвездието Скорпион. Разположена на разстояние 5500 светлинни години, Котешка лапа е емисионна мъглявина с червен цвят, който се дължи на изобилието от йонизирани водородни атоми. Известна също като мъглявината Мечи нокът и каталогизирана като NGC 6334, там са родено звезди с почти десет пъти по-голяма маса от нашето Слънце, само през последните няколко милиона години. На снимката тук е изобразено дълбоко поле на мъглявината Котешка лапа в светлина, излъчвана от водород, кислород и сяра.

NGC 6334: Мъглявината Котешка лапа (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 6334: The Cat’s Paw Nebula
Image Credit & Copyright: Stefan Steve Bemmerl & Team Wolfatorium (Hakos/Namibia)

https://apod.nasa.gov/apod/ap220510.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!